Er waren alleen maar blijde gezichten

Afgevaardigden van maar liefst vijftig maatschappelijke organisaties en verenigingen uit Vorden en omgeving waren aanwezig. Foto: PR.

‘Er waren alleen maar blijde gezichten te zien’

ma 27 mei 2019, 9:55 

Kringloopwinkel De Werf schenkt maar liefst 42.000 euro aan verenigingen en organisaties

VORDEN – De omvangrijke verbouwing en uitbreiding van de Ideële Kringloopwinkel De Werf aan de Enkweg die deze week van start gaat zal absoluut geen invloed hebben op de toekomstige sponsorbedragen. “Verenigingen en organisaties zullen volgend jaar door De Werf ook weer met flinke sponsorbedragen worden verblijd. Daar kan men op rekenen.” Dat meldde bestuurslid Hans Moor van Stichting Veilingcommissie Vorden zaterdagmorgen tijdens de jaarlijkse Meimarkt van De Werf toen er aan maar liefst vijftig maatschappelijke organisaties en verenigingen voor het lieve bedrag van 42.000 euro aan financiële ondersteuning werd gegeven. Er waren zaterdagmorgen dan ook alleen maar blijde gezichten op het terrein van De Werf te zien.

Door Jan Hendriksen

De doelen van de sponsorbedragen waren zeer gevarieerd. Van de aanschaf van een E-bike tandem voor de Vordense Rijwiel Toerclub de 8 Kastelenrijders (3500 euro) waarmee zij verstandelijk en lichamelijk beperkte mensen een geweldige fietstocht kunnen bezorgen tot de aanleg van een Sprookjeskasteelroute door Vorden door Stichting Kristalpunt (500 euro) en van een bijdrage voor Hackforterhof (600 euro) voor de aanschaf van een wandboom om de gangen in de Hackforterhof op te fleuren tot school De Kraanvogel op de Kranenburg (3144 euro) om het hekwerk tussen de school en voetbalvereniging Ratti te vervangen, zodat kinderen kunnen spelen. Het grootste sponsorbedrag dit jaar ging naar Stichting Tegelroute Bronckhorst (4781 euro) om financiële ondersteuning te geven voor de aanleg van een speciale tegelwandel en -fietsroute die door alle hoofdkernen van de gemeente Bronckhorst gaat lopen. Een idee uit de koker van Harry Jansen uit Vorden en Harold Pelgrom uit Hummelo.

Gecombineerde fiets- en wandelroute
Harry Jansen is fanatiek wandelaar en raakte geïnspireerd door de foto-wandelroute in Hengelo (Gld.). Hij vond dat daar meer mee gedaan moest kunnen worden en heeft het plan verder uitgewerkt tot een gecombineerde wandel- en fietsroute. Een foto-wandelroute bestaat uit een aantal (10-15) hardstenen tegels per kern welke in het trottoir liggen. Op de tegel is een foto van een verdwenen of niet meer herkenbaar pand afgebeeld met daarbij een korte omschrijving van de geschiedenis. De wandelroutes worden onderling verbonden met een fietsroute. Het moet een verbindend project worden waar iedereen plezier aan kan beleven. Hiervoor zijn inmiddels contacten gelegd met personen/organisaties die dit initiatief willen ondersteunen. Zo heeft Harold Pelgrom (onderandere beheerder van website Hummelo.nl) zijn medewerking toegezegd en hebben enkele seniorencomplexen zoals De Bleijke in Hengelo en De Wehme in Vorden al verheugd gereageerd. De ouderen die niet meer zo vaak buiten komen of hulpbehoevend zijn kunnen individueel, maar ook met hulp van vrijwilligers deze wandelroutes beleven. Ook aan bewoners van complexen zoals De Lindenhof in Vorden is gedacht. Voor mensen die aan Alzheimer lijden kan de route een (her)beleving zijn. Verder is aan de schoolgaande jeugd gedacht.

“Je kunt de jeugd al vroeg met de geschiedenis van de woonplaats in aanraking brengen. En de jongerenwerker van Bronckhorst heb ik ook benaderd. Jongeren kunnen hand- en spandiensten leveren en willen enige keren per jaar de route controleren op vervuiling, schade of veiligheid. Bewoners van de zorgboerderijen kunnen op eenvoudige wijze de dorpsgeschiedenis beleven. Zoals al vaker is geschied, kunnen wij de nieuwe inwoners van Bronckhorst deze wandeling aanbieden”, aldus initiatiefnemer Harry Jansen. Ook biedt het mogelijkheden voor de plaatselijke ondernemers en het toerisme. Harry Jansen: “De oudheidkundige verenigingen van Bronckhorst zijn op de hoogte gebracht en staan in het algemeen positief in deze plannen.”

Gezellige bedoening
Het was zaterdagmorgen overigens weer een gezellige bedoening op de jaarlijkse Meimarkt. De weergoden waren gunstig gezind, de muzikale omlijsting van The Bendic’s sloot precies aan op de gemoedelijke sfeer, de gratis stroopwafels waren zo gewild dat de stroopwafelkraam aan het eind van de ochtend door haar deeg heen was en de sneltekenares die op de Meimarkt vele Vordenaren heeft vereeuwigd had aan het eind van de markt kramp in haar vingers. Voor het eerst in het bestaan van de Meimarkt stonden (door het grote aantal aanmeldingen) circa dertig kramen over het gehele voorplein van de kringloopwinkel verspreid. En dat was maar goed ook, omdat men elkaaranders onder de voet gelopen had. Vooral ten tijde van de uitreiking van de sponsorcheques was het een drukte van belang.

Geef een reactie