Je bekijkt nu Meimarkt bij Kringloopwinkel De Werf

Meimarkt bij Kringloopwinkel De Werf

Vorden – Ongekend. Wie nog nooit een stap binnen Kringloopwinkel De Werf aan de Enkweg heeft gezet kijkt zijn ogen uit. Wat een keur aan goederen die keurig overzichtelijk gerangschikt en uitgestald zijn. Bijna bij het professionele af. Tweedehands meubelen, kleding, witgoed, elektr(oni)ca, huishoudelijke artikelen, boeken, serviesgoed, grammofoonplaten, cd’s en allerlei andere snuisterijen. Te veel om op te noemen. En dat tegen zeer redelijke prijzen.

Als sinds vijftien jaar is de Vordense ideële kringloopwinkel -die sinds begin 2012 een eigen onderkomen heeft in de voormalige gemeentewerf- een begrip onder de Vordense bevolking. Maar ook ver daarbuiten. “Je kunt gerust stellen dat we een regiofunctie vervullen. Onze klanten komen uit een cirkel van wel twintig kilometer om Vorden heen. En dat geldt ook voor onze ‘ophaaldienst’.” “Onze vrijwilligers komen van Steenderen tot diep in de gemeente Lochem en van Ruurlo tot aan Brummen”, zo vertelt voorzitter Henk Vaags van Stichting Veilingcommissie Vorden aan de ‘stamtafel’ van de kringloopwinkel waar de bezoekers, tegen een geringe bijdrage, op een kop koffie kunnen worden getrakteerd.

Vrijwilligersorganisatie
De stichting is een vrijwilligersorganisatie. Ruim zestig vrijwilligers werken vol enthousiasme mee aan het realiseren van de doelstelling: geld inzamelen voor goede doelen welke gedragen worden door de Vordense gemeenschap. In een tijdperk waar menig vereniging om vrijwilligers zit te springen kent de stichting een luxe probleem. “Men meldt zichzelf aan. En dat mag je best uniek noemen. Zo is er een groep die zorgt dat de goederen middels een eigen vrachtauto gehaald worden en is er bijvoorbeeld een groep die zich specifiek bezig houdt met de reparaties van elektronische apparatuur. Gezelligheid is daarbij de basis van het succes”, zo zegt Jan Memelink die de groep vrijwilligers, die zich uniform presenteert, coördineert en aanstuurt.

Stichting Veilingcommissie Vorden
Stichting Veilingcommissie Vorden werd in 1998 opgericht om geld in te zamelen ten behoeve van restauratie van de kerkramen van de Dorpskerk. Ook is voor volgende restauraties geld gereserveerd. “Anno 2015 schenken we mede gelden aan maatschappelijk organisaties. En die kunnen zich middels een goed onderbouwd plan jaarlijks bij ons melden”, zo verklaart secretaresse Ali Groot Nuelend.

Sponsorcheques
Zaterdag 30 mei tijdens een grote Meimarkt wordt er maar liefst ruim 20.000 euro verdeeld over activiteiten die worden besteed aan het welzijn van de Vordense gemeenschap. En daarvoor komen bijna twintig verenigingen, instanties en stichtingen in aanmerking. De sponsorcheques worden zaterdagmorgen om 11.00 uur op de Meimarkt uitgereikt.

Meimarkt 2015
Voor de Meimarkt wordt een zeer uitgebreid assortiment aan goede en mooie artikelen en goederen uitgestald. Dit gebeurt op zaterdag 30 mei vanaf 9.00 uur op de locatie van Kringloopwinkel De Werf. In twintig marktkramen kan men uiteenlopende artikelen (variërend van muziekinstrumenten, sieraden en hobbyspullen tot Afrikaanse kunst) bewonderen en kopen.
Verder geven op het voorplein aan de Enkweg verschillende verenigingen acte de presence, waaronder: Harmonie Vorden, historische vereniging Oud Vorden, Vordens Mannenkoor, Bijenvereniging Tot Nut en Genoegen, Gospelkoor Inspiration, Volkstuinvereniging Vorden, Stichting Theater Onder de Molen, volleybalvereniging Dash, maar ook goede doelen organisaties zoals Stichting Diyo Nepal en Garumpa. Zij informeren het publiek over hun activiteiten en verkopen unieke producten en attributen. En als klap op de vuurpijl vindt er vanaf 12.00 uur onder leiding van veilingmeester Arend Jan Menkveld een heuse veiling plaats.

Opvallend
Vijftig unieke artikelen komen onder de hamer. De veilingstukken staan al online via de website www.veilingcommissie.nl en in een keurig verzorgde veilingcatalogus. Een van de meest opvallende veilingstukken is nummer 29. Een aardewerk kruik Service Ratio Depot met schildering van Huize Vorden, gebruikt in de Tweede Wereldoorlog door de Engelsen voor wijn en sap gedateerd uit 1940. De kruik wordt door veilingmeester Arend Jan Menkveld ingezet op 35,50 euro. Maar ongetwijfeld zal dit nummer een veelvoud gaan op brengen. “De veilingstukken dienen minimaal de inzetprijs op te brengen. Onder deze prijs bieden heeft geen zin. De stukken worden dan niet geveild”, aldus Menkveld. De Meimarkt duurt tot 15.00 uur.